fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Megbukott-e a házasság intézménye?

1

Ezt a kérdést – a válási statisztikákat nézve –, ha nem is így direktben, de ma nagyon sokan feltehetik maguknak.

Szokták volt mondani, hogy a hetedik év a kritikus egy szentesített kapcsolat életében, ám ez a szám feltehetőleg csak a hetes babonásított változata. Az viszont tény, hogy az időfaktor nem mellékes. Mielőtt megnéztük volna a statisztikát és csak a holdudvarba tartozó „Mi, Férfiak” ismeretségi körében vontunk volna mérleget, akkor a 15 és 20 év közöttire jött volna ki az válások átlaga. Az erről készített hivatalos felmérés sem sokban tér el ettől. A passzus azt mondja, hogy míg a rendszerváltás előtti években 10–14, addig utána 20 évnyi együttlét után váltak legtöbben. A klasszikus okok közül – a hűtlenség mellett – az alkoholizmus a fő kenyértörési ok.
Nem vitatva a számmisztikát mi most mégis túllépünk az említett két fő okon, és inkább azt boncolgatnánk, mi van akkor, ha az előbbi két körülmény közül egyik sem áll fenn. Miért unnak rá a párok egymásra?
Házasság gyűrűk, csavar-anyaTalán Bernath Shaw mondta egyszer, hogy a házasságban a problémák az ágyban kezdődnek és javarészük ott is oldódik meg. Ha elfogadjuk az író e megállapítását, akkor tehát figyelnünk kell arra, ha a kívánalom – pro és kontra – szunnyadni látszik, mivel ez baljós előjel lehet. Végül is bocsánatos bűn a csökkenő aktivitás, hiszen két évtizednyi együttlét után valószínűleg már úgy simogatjuk meg hitvesünk tomporát, mintha a sajátunkkal tennénk ugyanezt. A kívánalom testi és lelki holtpontra kerülésére lehet ugyan egy tapasz, ha a párok az „alsó és felső madárfogás” számos variációját is kipróbálják, kvázi színesítik az együttléteiket. Igaz, ez azt feltételezi, hogy van mit színesíteni. Szóval nem árt, ha mind a két oldalról van fogadóképesség, mert ellenkező esetben előbb-utóbb tényleg adat leszünk a statisztikában. Mondhatnám, hogy tapasztalat, ugyanis ha ebben nem sikerül konszenzusra jutni, akkor feltehetőleg másban sem, ez pedig über gáz, ami piszok gyorsan kis fekete felhőket tolhat a házasságunk fölé.
Nem szeretnénk leragadni ennél az egy tényezőnél, de abban nagy összegben lehetne fogadni, hogy az elhidegülés – mert hát valójában erről van szó, minden más csak ürügy – bármely napirenden lévő riposztjának utolsó döfése majdnem biztosan az, hogy egyébként sem vagy jó az ágyban. És ezen újból el lehet gondolkozni, hiszen 15–20 évig minden jó volt, csak most nem jó? Ennek kibontása is megérne egy misét.
Talonban tartva az előbbi gondolatot, tehát mi is okozhat egy kapcsolatban pálfordulást akkor, ha senki nem ver össze senkit, és nem is aláz meg. Hovatovább még a kép is teljesen idilli, mert a pár vállvetve küzd egy jobb jövőért másfél-két évtizeden át. Miért fordulhat akkor nihilbe az egész és pukkad el egy szempillantás alatt, mint egy lufi? Létezik-e annyi ki nem mondott keserűség, ami kenyértörésre viszi a dolgot?

Mit jelent az elhidegülés?

Grafika egy esküvői párrólFeltehetően senki nem olyan naiv, hogy azt gondolja, a boldogító igen valóban holtig tartó szerelmet jelent. Jó esetben a szüleink élete példaként szolgálhat, akik minden bizonnyal pontosan ugyanúgy megkötötték egymással a maguk kompromisszumaikat a nehezebb időszakokban. Mert volt nekik, az biztos, de talán felül tudtak kerekedni az önzésükön, és a családi kohézió megtartása fontosabb volt, mint a személyes érdek. Az persze vitaalap lehet, hogy mekkora békát érdemes lenyelni a családi kötelék megtartásáért, de fogadjuk el azt jelen esetben, hogy elég nagyot… legalábbis sportnyelven szólva az első ötven méteren feladni, ha már probléma van.
De vajon mit jelent az elhidegülés? 10–20 év együttlét alatt feltételezhető, hogy a párok már mindenben összecsiszolódtak, ennyi idő után szinte kizárt, hogy valami eget rengető dolog kibukjon, ha pedig igen, akkor ott már az elején is nagy gáz volt. Egy normális kapcsolatot feltételezve ez idő alatt az egymás iránti tisztelet és lojalitás kell, hogy működjön. Márpedig, ha ez így van, akkor mi az a pont, amikor bárki azt mondja, ez a kapcsolat már nem kell. Lejár a szeretet szavatossága? Pánik attól, hogy elfelejtettünk élni, kihagytunk valamit? Feltehetőleg ezek életszerű megnyilvánulások, amik statisztikailag úgy tűnik, kenyértöréssel zárulnak.

Mindig a nő dönt

Mindig a nő dönt, illusztrációMielőtt bárki megvádolna, e sorok írója házasságpárti, de… és akkor miért tettem fel a kérdést, hogy megbukott-e az intézmény? Mert szerintem megbukott, hiszen az esetek analizált többségében 20 év után elválnak az emberek egymástól. A miértbe nyilván számos, nem elhanyagolható társadalmi hatás is közrejátszik, de feltehetően nem lehet mindent az emancipációra fogni. Közhelyszerű, de szerintem igaz, hogy a házasság első etapja után, amibe a gyerekvállalás és a közös egzisztenciaépítés még napi küzdelmeket hozott, azok előbb-utóbb megszűnnek, átcsapnak hétköznapi monotóniába és ezzel a nyakunkra is akasztjuk a kötelet. Mondhatjuk, hogy miközben a nők ebben az időszakban túlnyomórészt a tyúkanyó szerepét játsszák, addig mi, pasik a másik oldalon próbáljuk egálba hozni az elvárásokat. Míg az erősebbik nem oldalán a hajtás marad, a nők visszatérése a munkás hétköznapokba náluk akár új perspektívákat nyithat, amiben már egészen másként gondolkodnak, mint az oltár előtt. Kinél-kinél talán újbóli megmérettetést a baromfiudvarban. És akkor jön a fekete a leves, és a nő dönt, amihez persze társul egy-két megmondó az élet már keserű cukrát szopogató barátnő véleménye is. Tegyük hozzá önkritikusan, hogy MiFérfiak kényelmesek vagyunk, és sokkal nehezebben áldozzuk be a karcos felületű házasságunkat, mint a nők.

AC/DC

Házasság, mérlegA korábban említetteken túl nyilván megvan kinek-kinek a saját olvasata az indokokat illetően, hiszen eddig is csak a felszínt kapargattuk. De ha csak ezt és a statisztikát vesszük alapul, és valóban csak ennyit bír ki egy házasság, akkor miért kellene életre szólóan szentesíteni? Talán a társadalom csendes beletörődését jelzi, hogy egyre többen részesítik előnyben az élettársi kapcsolatot, ahonnan viszonylag egyszerűbb kilépni. A magam részéről ezzel nem nagyon értek egyet, de az tény, hogy sok kellemetlenégtől kímélhetjük meg magunkat. Szakítani – ha van papír, ha nincs – nem könnyű. A következő felvetés nyilván sokaknál kiveri majd a biztosítékot, miszerint az intézmény lehetőséget adhatna arra, hogy egy bizonyos idő után nem kötelezően, de opciós jelleggel, a párok élhessenek a házasságuk felülvizsgálatával. Természetesen elengedhetetlen lenne egy ilyen rendszerben a házassági szerződés megkötése is, és még számos jogi lépés. Ez persze nem változtatna semmit a statisztikán, a válás az válás maradna, csak legfeljebb egyszerűbbé tenné a kapcsolat felbontását.

Megosztás

1 hozzászólás

  1. Pingback: Belekever a facebook a házasságokba

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «