fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Zaha Hadid Al Wakrah stadionja 2018-ban nyitja meg kapuit

0

A katari Al Wakrah stadion, melyet az elhunyt Zaha Hadid tervezett, lesz 2022-ben a futball világbajnokság helyszíne, és a tervek szerint 2018-ban fogja megnyitni kapuit.

Zaha Hadid Al Wakrah stadionja

A 40,000 férőhelyes aréna a negyeddöntőkig fog a foci világbajnokság helyszíneként szolgálni

A 40,000 férőhelyes arénát, mely a negyeddöntőkig fog a foci világbajnokság színpadául szolgálni, először 2013-ban mutatták be. 2017 végén felhelyezték a stadion egyedi tető pilléreit, valamint befejezték a betonozási munkákat. A Dohától mindössze 15 kilométerre délre található stadion formája az elmondások szerint a régió dhow (arab vitorlás) hajóinak vitorlájára fog emlékeztetni.

Zaha Hadid Al Wakrah stadionja

A tartóoszlopok nőnek ki a földből

Katar egyik legrégebbi folytonosan lakott területén található a Zaha Hadid által tervezett helyszín, amit úgy írtak le, mint „egy rendkívüli stadion egy merész városnak.” A Supreme Committee for Delivery & Legacy (SC) – a szervezet, amely a 2022-es FIFA világbajnokság stadionjainak és infrastruktúrájának biztosításáért felelős – azt ígéri, hogy a szurkolók fognak találni maguknak elfoglaltságot a meccsek előtt és után, legyen szó egy sétáról a vízparton, helyi kerámiák vásárlásáról a bazárban, vagy egy múzeumi látogatásról, ahol megismerhetik a térség gazdag történetét.

Al Wakrah Stadium Progress – November 2017 from DeliverAmazing on Vimeo.

A stadion teteje behúzható lesz, és nagyjából 30 perc alatt lehet majd bezárni. Egy acélhuzalokból készült könnyű hüvely a szem formájú nyílással együtt további árnyékot biztosít az egész pályának, és tovább növeli a hűtőrendszer hatékonyságát a meccsek előtt. Az íves hokiütőkre emlékeztető, 540 tonnás pillérek tartják a stadion behúzható tetejét. A tető tartóoszlopainak acél elemei Kínából származnak, és Olaszországban munkálták meg őket, majd ezt követően kerültek Katarba.

Zaha Hadid Al Wakrah stadionja

A lelátó, építés közben

Az építményben iskolák, egy házasságkötő terem, teniszpályák, kosárlabdapályák, éttermek, uszoda, tornatermek és piacterek is lesznek – kényelmi létesítmények, amit a közösség használhat az elkövetkező években. A torna után a helyi csapat – az Al Wakrah Sport Club – fogja új otthonaként használni a stadiont. A csökkentett 20,000 férőhelyes kapacitás a remények szerint biztosítani fogja az „elektromos atmoszférát” a klub Qatar Stars liga meccseinél. További 20,000 ülőhelyet különböző futball fejlesztési projekteknek fognak adományozni a világ más pontjain.

Zaha Hadid Al Wakrah stadionja

A stadion több mint 25%-a már elkészült

„A tény, hogy ez a projekt életre kelti az elhunyt Zaha Hadid vízióját, és a papírból egy valódi szerkezet jön létre, ott motoszkál mindenki fejében” – mondta Thani Al Zarra, az SC projekt managere az Al Wakrah stadionnál. „Egyszerre kiváltság és kihívás, hogy egy ennyire egyedi projekten dolgozhatunk, mely a kulturális örökségünket egy dhow formájában, az építész jellegzetes formáival párosítva mutatja be.”

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «